Blog 4 december, 2019

Kernkwaliteiten ontwikkel je niet in de schoolbanken

Onlangs las ik een artikel waarin stond dat scholieren hun lessen op de middelbare school steeds minder interessant vinden. Gek genoeg kwam dit nieuws niet als een verrassing. Sterker nog, ik kon me volledig verplaatsen in de gedachtegang van de hedendaagse scholier. Toen ik op de middelbare school zat, kon merendeel van de vakken mij eigenlijk amper interesseren. De stelling van Pythagoras kwam mijn neus uit, scheikunde had ik later niet meer nodig en dan had je nog Nederlands; die taal sprak ik toch allang?!

Waar de mens zich constant ontwikkelt, staat het onderwijs vrijwel stil. Mijn ouders kregen 40 jaar geleden dezelfde vakken als mijn zusje nu. Dus raar kan je deze daling in interesse niet noemen, maar het is wel zorgelijk. Zeker als je een uitstap maakt naar het bedrijfsleven. Werkgevers zijn op zoek naar mensen die snel leren, denken in oplossingen in plaats van in problemen en zich kunnen en vooral willen ontwikkelen. Helaas krijg je op het vervolgonderwijs geen vakken als zelfontplooiing en oplossingsgericht denken. Deze vaardigheden ontwikkel je dus niet op school, maar waar dan wel?

Het antwoord op die vraag is vrij simpel: deze vaardigheden ontwikkel je door ervaring op te doen in de praktijk. Wanneer je werkervaring op doet, leer je gaandeweg waar werkgevers naar op zoek zijn. Op deze manier ontwikkel je een flexibele werkhouding, een probleemoplossend vermogen en andere kernkwaliteiten als zelfreflectie.

Twijfel je of een van onze vele vacatures wel bij jou past? Kom gewoon eens langs bij een van onze vier vestigingen! Wij van Intermediair Uitzendbureau hebben veel kennis van de gang van zaken op de huidige arbeidsmarkt en die kennis delen wij graag. Zo bereid jij je optimaal voor op jouw toekomst en vind je dé baan die echt bij jou past.

Wesley Van Middendorp